fbpx
Erik Renman Site lokalen

Ny Einscan HX 3D-skannern – Intervju med Erik Renman på SITE

SITE har nu köpt in en Einscan HX 3D-skanner som klarar av att skanna med både structured light och med laser. Vi passade på att ställa lite frågor till vår medarbetare Erik som är igång och arbetar med den nya skannern.

3D skanner Einscan HX Erik Renman förbereder komponent

Vad gör den nya skannern extra bra?

Den här handhållna 3D-skannern gör det möjligt för oss att skanna mer avancerade detaljer, jämfört med vår tidigare ”rumsskanner” som är mer lämpad för att skanna utrymmen och miljöer.

Vår nya 3D-skanner kan dessutom ge högre upplösning och med en noggrannhet ner till 0.04 mm vid 3D-laserskanning.

Vad är nyheten i er tjänst för 3D-skanning jämfört med tidigare?

Vi kan nu komplettera en rumsskanning med denna 3D-skanner då skannern är handhållen och så pass liten att den kommer in bakom trånga utrymmen där inte rumsskannern kommer åt. Den har även högre upplösning och är bättre lämpad för att skanna detaljer.

Vilka företag och branscher har nytta av denna tjänst?

Jag ser att både större och mindre företag inom de allra flesta industrier skulle kunna ha vinning av detta så fort de har något med tillverkning eller digitala modeller att göra. 

Så allt från den tunga industrin till eventuellt spelbranchen eller andra brancher som använder modeller. Men det finns säkert fler tillämpningsområden, har hört att brottsplatsutredningar ofta använder sig av 3D-skanning, åtminstone i USA.

Det var något som jag inte tänkte på var ett tillämpningsområde men ganska självklart när man tänker på det, då det bildar en 3D-modell av en tidpunkt som är lätt att gå tillbaka till och granska. Just denna applicering är däremot vår rumsskannern mer effektiv och lämpad för. 

På vilket sätt har de nytta av skanningen och 3D?

Det är väl egentligen fantasin som sätter gränserna. Ett användningsområde är att med hög precision kunna skanna in maskinkomponenter och sedan med ”Reverse Engineering” rita upp och producera en ny komponent som kanske har utgått ur tillverkarens reservdelslager.

Vi kan också kvalitetssäkra komponenter efter tillverkning och ta ut avvikelserapporter från nominell CAD-geometri.

Det skulle även vara möjligt att på kort tid skanna in ansikten, armar eller liknande för att skapa ansiktsmasker eller kanske proteser.

Har man gjort en lermodell av någonting och vill ha den digital för att jobba vidare med så är det ju ett ypperligt alternativ att använda 3D-skanning. 

Vilka typer av arbeten ser du fram emot att göra?

Jag tycker all 3D-skanning är kul men jag skulle gärna se fram emot att göra nya typer av jobb och se var de oväntade tillämpningsområdena för skannern finns.

Sedan är det roligare och ser häftigare ut att 3D-skanna handhållet än att använda rumsskannern på stativ.

Hur är det att arbeta på SITE?

Det känns kul att SITE vill vara i framkant av teknologin och hitta nya innovativa sätt att kunna hjälpa kunder på bästa sätt. Att man som anställd har stor påverkan över inriktningsval och får möjlighet att utvecklas.

Dela